Szukasz pomysłów na szybki obiad, po którym będziesz czuł się
lekko i zdrowo? Dziś przedstawiamy ci 4 proste przepisy na
lekkostrawne posiłki, które pozytywnie wpłyną na pracę układu
pokarmowego. Kto powinien zainteresować się taką dietą? Na czym ona
polega? Poznaj nasze odpowiedzi na powyższe pytania i poznaj
przepisy na dania lekkostrawne na obiad.
Dieta lekkostrawna - dla kogo?
Dieta lekkostrawna może kojarzyć się np. z pobytem w szpitalu i jedzeniem nudnych posiłków. Tymczasem okazuje się, że dietetyczne
posiłki mogą być kolorowe, niezwykle różnorodne i ciekawe. Kto
zatem powinien być na diecie lekkostrawnej?
Dieta lekkostrawna jest zalecana osobom borykającym się z chorobami układu pokarmowego, w stanach zapalnych żołądka, dwunastnicy, jelit, przy zatruciach połączonych z biegunką. Może być stosowana bez względu na wiek. Taki styl żywienia pozwala wyleczyć się z wielu chorób, schudnąć i zyskać dodatkową energię. Jak widać, ma same zalety. Poznaj zasady diety lekkostrawnej.
Dieta lekkostrawna - na czym polega?
Dieta lekkostrawna może stanowić bazę dla innych diet leczniczych. To modyfikacja tradycyjnego jedzenia, zastępowania trudnych do strawienia produktów lżejszymi, nieobciążającymi przewodu pokarmowego. Jakie są zasady tego sposobu żywienia?
- Zaleca się taki wybór obróbki termicznej, by potrawy były łatwe w strawieniu. Na przykład zamiast smażenia wybieramy pieczenie w niewielkiej ilości tłuszczu lub gotowanie na parze.
- Jajka gotujemy na miękko. Jemy pomidory bez skórki, chude wędliny oraz warzywa i owoce.
- Ograniczamy ilość błonnika w diecie (nie należy jednak całkiem z niego rezygnować).
- Wykorzystujemy przeciery, mielimy pestki i orzechy.
- Staramy się jeść świeże posiłki, unikamy długiej obróbki termicznej i przechowywania potraw (odgrzewane posiłki trudniej się trawią).
- Ograniczamy produkty wzdymające, na przykład kapustę, nasiona roślin strączkowych i inne produkty powodujące nieprzyjemne dolegliwości trawienne.
- Dbamy o regularność posiłków. Zaleca się spożywanie 4-5 porcji dziennie w odstępach około 3-godzinnych.
- Pijemy przynajmniej 1,5 litra płynów w ciągu dnia. Przede wszystkim powinna to być niegazowana woda.
- Sięgamy po łagodne zioła i przyprawy takie jak pietruszka, bazylia czy majeranek.
- Wybieramy zupy krem z dużą ilością warzyw.
Dieta lekkostrawna - jadłospis (obiady) - przepisy na dania
lekkostrawne
Jak powinna wyglądać w praktyce dieta lekkostrawna? Jadłospis nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. Sprawdź nasze przepisy na lekkie i szybkie potrawy idealne na obiad.
Sprawdź poniższe dania lekkostrawne na obiad - przepisy.
1. Zupa krem z marchewki - przepis na obiad
lekkostrawny
Składniki:
- 6 marchewek średniej wielkości, 1 duży ziemniak, biała część pora,
- 1/3 pietruszki, mały seler, 1,5 l gorącej wody,
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 100g ryżu, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Umyj, obierz i pokrój w kostkę warzywa.
- Podduś je w garnku z dodatkiem wody i oliwy.
- Wlej pozostałą gorącą wodę. Gotuj do miękkości na średnim ogniu.
- Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Zmiksuj zupę blenderem.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
2. Żurek z jajkiem
Składniki na zakwas:
- Pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000,
- 2 ziarna ziela angielskiego, 1 ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy.
Składniki na żurek:
- 0,5 litra zakwasu, 2,5 litra wody,
- 1 marchew, 1 pietruszka, 1 seler, biała część pora,
- 250 kiełbasy z piersi kurczaka,
- majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki chrzanu,
- 3 jajka ugotowane na miękko, 4 duże ziemniaki.
Przygotowanie zakwasu:
- Umieść w słoiku zgnieciony czosnek.
- Dodaj przyprawy, wsyp mąkę, wlej pół litra ciepłej przegotowanej wody.
- Codziennie o tej samej porze mieszaj zakwas, by nie powstała pleśń.
- Po 5 dniach zakwas jest gotowy do użycia.
Przygotowanie zupy:
- Umyj i obierz warzywa. Zalej wodą.
- Dodaj pokrojoną drobno kiełbasę, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek.
- Gotuj 30 minut.
- Wyjmij warzywa i stopniowo wlej zakwas. Dodaj majeranek, chrzan i pieprz.
- Podawaj z ugotowanymi na miękko jajkami i ziemniakami.
3. Jaja sadzone i ziemniaki z bukietem warzyw
Składniki:
- 0,5kg ziemniaków, 1 opakowanie warzyw na patelnię, 1 łyżka
masła orzechowego,
- 3 jajka, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka bułki tartej, 3 ząbki czosnku, koperek.
Przygotowanie:
- Obierz i ugotuj ziemniaki.
- Bukiet warzyw ugotuj w osolonej wodzie.
- Podsmaż czosnek na oliwie.
- Dodaj bułkę tartą, masło orzechowe i warzywa.
- Usmaż jajka sadzone na miękko.
- Ziemniaki odcedź i podawaj ze świeżym koperkiem.
Gotowe!
4. Lekki gulasz z mięsa drobiowego
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (chude mięso), 2 papryki, 30 dag pieczarek,
- słodka papryka mielona, zielona pietruszka, oliwa z oliwek, bulion drobiowy.
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię spryskaną oliwą. Wsyp łyżkę mielonej papryki.
- Dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki.
- Zalej bulionem drobiowym. Dodaj pokrojone filety.
- Duś do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Dodaj posiekaną pietruszkę.
Jak przygotować lekkie śniadanie lub kolację?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jak lekko zacząć dzień? Wybierz proste propozycje lub przygotuj produkty poprzedniego dnia.
Sprawdź:
Co jeść na kolację żeby schudnąć?
Produkty na lekkostrawną kolację lub śniadanie:
- Pomidory bez skórki,
- jogurt naturalny,
- bułka pszenna,
- owoce,
- warzywa,
- kisiel,
- jaja,
- pieczywo pszenne lub graham.
Wykorzystując powyższe składniki, możesz przygotować lekkostrawne kanapki, koktajle owocowe lub warzywne albo zjeść jajka na miękko z pieczywem.
Możesz także skorzystać z gotowych rozwiązań, takich jak np:
Dieta lekkostrawna - korzyści
Dieta lekkostrawna pomaga szybko dojść do zdrowia. Nie podrażnia błon śluzowych i wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Stosując się do jej założeń, kształtujemy w sobie dobre nawyki, które zostaną z nami na dłużej.
Uczymy się czytać składy produktów i unikamy żywności wysokoprzetworzonej. Co więcej, jeśli obniżymy wartość kaloryczną posiłków, możemy schudnąć i nie zabraknie nam cennych składników odżywczych.
Lekkostrawna dieta - podsumowanie
Twój organizm potrzebuje ulgi? Chcesz odciążyć układ pokarmowy i poprawić trawienie? Masz dość ciężkich potraw, po których czujesz
ból, wzdęcia i biegunki? Dieta lekkostrawna to coś dla
Ciebie.
Posiłki są banalnie proste. Szybko przygotujesz jajka na miękko, zupy krem czy warzywa gotowane na parze. Sprawdź, ile możesz zyskać dzięki prostej modyfikacji swojego codziennego menu.
Klaudia Pieczykolan
Czwartek, 15 kwietnia 2021