Dynia jest bogactwem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest niskokaloryczna, wzmacnia uczucie sytości, wpływa na łagodzenie objawów infekcji. Sprawdź przepisy na pyszne dyniowe białkowe wypieki!

1. BANANOWIEC DYNIOWY

Prosty i tani, zaledwie kilkuskładnikowy przepis. Idealny nawet jeśli nie jesteś mistrzem kulinarnych wypieków. To ciasto po prostu się udaje! Każdy kawałek nie tylko pełny smaku, ale także białka - czego chcieć więcej?

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Surową dynię zetrzyj na grubych oczkach. Przygotowaną dyniową masę podziel na dwie części.
  2. Połowę startej dyni zblenduj z bananami, jajkami, sodą oczyszczoną i odżywką białkową.
  3. Dodaj pozostałą część startej dyni. Wymieszaj.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej dyniowe ciasto.
  5. Piecz przez 45min w temperaturze 180stopni.

Z podanych składników otrzymasz ciasto dla 4 osób.

Porcja na jedną osobę dostarcza:

  • 205kcal
  • 21,6g węglowodanów
  • 19,4g białka
  • 4,5g tłuszczu

2. DYNIOWY SERNIK BIAŁKOWY

Zdecydowanie najlepszy przepis dla wszystkich amatorów twarogowych słodkości. Tutaj w wyjątkowej wersji dyniowej wzbogaconej dodatkową porcją białka. Ktoś powiedział, że sernik nie może dobrze smakować w odchudzonej wersji fit? Niech spróbuje tego przepisu. Gwarantujemy - zmieni zdanie.

Składniki:

Baza:

  • 30ml płynnych białek jaj
  • 60g płatków owsianych
  • 10g odżywki białkowej
  • 200ml gorącej wody
  • Opcjonalnie: stewia

Masa dyniowo-serowa:

Przygotowanie:

BAZA:

  1. Połącz wszystkie składniki, wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 160 stopni.

MASA DYNIOWO-SEROWA

  1. Dynię zblenduj na gładką masę.
  2. Wszystkie składniki poza białkami jaj wymieszaj z masą dyniową.
  3. W międzyczasie białka jaj ubij w drugiej misce na sztywną pianę. Pamiętaj - lepiej się ubijają z dodatkiem szczypty soli.
  4. Ubitą pianę z białek dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  5. Przygotowaną masę dyniowo-serową przelej na upieczoną wcześniej bazę.
  6. Całość piecz 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.
  7. Po upieczeniu pozostaw jeszcze w piekarniku na ok godzinę, po czym chłodź dalej w lodówce.

Z podanych składników otrzymasz ciasto dla 4 osób.

Porcja na jedną osobę dostarcza:

  • 253kcal
  • 29,2g węglowodanów
  • 23,3g białka
  • 4,7g tłuszczu

3. AROMATYCZNE BIAŁKOWE CIASTKA DYNIOWE

To propozycja dla wszystkich zwolenników korzennych, intensywnych smaków. Pełne wartości odżywczej i mocnego aromatu zawierają w sobie sporą dawkę białka. Co więcej, dodatek cynamonu oraz imbiru w połączeniu z odżywczą dynią nawiązują do filozofii Protect Food oraz diety na odporność.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki przepisu.
  3. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia spryskaj delikatnie olejem w sprayu.
  4. Łyżką nakładaj ciasto i formuj w dowolny kształt.
  5. Piecz przez ok. 20minut, do wystudzenia układaj na kratce.

Z podanych składników otrzymasz ok. 10 ciastek.

Jedno ciastko dostarcza:

  • 79,3kcal
  • 2,6g węglowodanów
  • 7,9g białka
  • 4,2g tłuszczu

Jak widzisz dynię można wykorzystać na wiele słodkich sposobów, które wcale nie muszą być przeładowane pustymi kaloriami. Za to pełne aromatu i wartości odżywczej, w tym białka z pewnością zyskają spore grono zwolenników i to nie tylko w Halloween. Smacznego!

Szukasz inspiracji na białkowe dania? Sprawdź także:

3 przepisy na białkowe desery
6 pomysłów na białkowe posiłki
Szybki przepis na białkowe ciasteczka

Spis treści

Loading...